Pages

Ads 468x60px

joi, 27 iunie 2013

Panouri fotovoltaice - to be or not to be

Image courtesy of worradmu / FreeDigitalPhotos.net

Cred ca ne dorim cu totii sa minimizam cheltuielile cu energia electrica furnizata de distribuitori si sa obtinem independenta energetica. Sunt panourile fotovoltaice solutia?

Ce ar trebui sa stim:

-energia electrica este produsa atat timp cat panoul este expus la lumina
-materialele din care sunt fabricate celulele solare sunt semiconductoare si au o durata de viata de cel putin 20 de ani.
-randamentul panourilor fotovoltaice scade in timp
-este necesar de spatiu pentru dispunerea panourilor, care au nevoie de o anumita orientare
-productie de energie este mai mica iarna, din cauza rotatiei Pamantului in jurul Soarelui (se modifica unghiul dintre razele Soarelui si Pamant)

Conform unei oferte pe care am primit-o, un sistem compus din sase panouri fotovoltaice, sase acumulatori, un charger solar un invertor si o cutie de conexiuni costa 7754e, 34243 lei. Acesta produce 1196 kWh pe an, deci o medie de aproximativ 100kWh pe luna.

In ultima factura de energie electrica, 140 kwH au costat 82.23 lei.

Presupunand ca pretul energiei electrice va fi majorat cu 10% anual, un consum de 100 kWh/luna dupa 18 ani ar costa 35353 lei. Deci constul initial al panourilor fotovoltaice ar incepe sa fie amortizat dupa aproximativ 18 ani...insa daca durata de viata a acestuia este de 20 ani, deci va trebui sa investim din nou...

Conform acestor estimari, independenta energetica se pare ca ar veni aproape la acelasi pret cu dependenta, diferenta fiind plata esalonata in cazul celei dependente. Desigur am presupus ca timp de 18 ani nu avem parte de mentenata si reparatii ale sistemului de panouri fotovoltaice si de asemenea ca ne putem conecta la sistemul de energie electrica fara costuri deosebite.

Panourile fotovoltaice sunt o solutie pentru viitor, odata cu dezvoltarea tehnologiei, cresterea randamentului si micsorarea costului investitiei initiale.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu