Pages

Ads 468x60px

marți, 4 iunie 2013

Casa din caramida sau lemn?

Caramida si lemnul sunt utilizate in constructii de sute de ani. Casele de lemn sunt mai populare in Statele Unite decat in Europa, lemnul fiind un material accesibil. La data sosirii europenilor in America de Nord, padurile ocupau aproape toata coasta de est. In timp ce in multe parti din Europa s-a preferat fabricarea caramizilor, avand pamant argilos.

Daca te gandesti la povestea celor trei purcelusi, casa din paie, casa din lemn si cea de caramida...alegerea pare clara. In realitate insa trebuie sa alegi tinand cont de mai multe aspecte.

Locatie

Casele din caramida conform studiilor ar avea un transfer termic mai bun, iarna mentinand caldura, iar vara racoarea. Astfel in zonele cu diferente mari de temperatura intre anotimpuri, casele de caramida ar fi o alegere mai buna. De asemenea, casele din caramida sunt mai robuste, avand sanse mai mari sa reziste vanturilor puternice. Lemnul, fiind usor si flexibil, este de preferat de utilizat in zonele seismice.

Destinatie

Daca constructia are ca scop locuinta permanenta si va doriti o izolare fonica mai buna, alegeti caramida. Lemnul se preteaza mai bine pentru case de vacanta.

Costuri constructie

Constructia casei din lemn costa mai putin, timpul de executie fiind mai mic. Pe de alta parte majoritatea oamenilor prefera casele din caramida, facand astfel mai usoara o eventuala revanzare. Daca necesitatile de locuit se modifica in timp, casele de lemn sunt mai usor de modificat fata de cele de caramida.

Mentenanta si durata de viata

Lemnul are niste pradatori naturali: termitele! Nu exista termite in Romania, dar exista alte insecte care afecteaza lemnul. Astfel lemnul necesita un nivel de mentenanta mult mai ridicat fata de caramida. Durata de viata a unei case de caramida este mai mare, dar si lemnul corect intretinut poate avea o durata de viata mare. Casa de lemn are un grad ignifug mare, lemnul trebuie tratat corespunzator.


Autor Ana Paduraru

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu