Pages

Ads 468x60px

miercuri, 12 iunie 2013

De la mic la mare si inapoi la mai mic

Image courtesy of digitalart / FreeDigitalPhotos.net

Casele, ca multe alte lucruri, au evoluat in timp.

In urma cu sute de ani, casele erau construite cu materiale care se gaseau in zona constructiei. Cea mai veche constructie cunoscuta pe teritoriul Romaniei este bordeiul, o locuinta semi-ingropata cu acoperis de stuf, compusa dintr-o singura camera.

Cu timpul, gospodariile incep sa fie construite din piatra si caramida, cu anexe pentru unelte si animale.

In 1596, toaleta cu apa a fost inventata pentru Queen Elizabeth I de catre finul sau, Sir John Harrington. Dar abia in anii 1800 oamenii au realizat ca bolile sunt provocate de conditiile insalubre.

Standardul a crescut puternic in secolul XX, odata cu cresterea tehnologica, adaugandu-se caselor incaperi ca garajul. Un avant arhitectural a avut loc in perioada lui Ceausescu, aparand asa numitele cartiere "dormitor". Odata cu boom-ul imobiliar, nevoia de spatiu a resedintelor a crescut considerabil, apartamentele din perioada comunista fiind inlocuite de locuinte din ce in ce mai mari, dormitoare cu bai proprii si dressing.

In ultimii ani de criza financiara marimea caselor si apartamentelor noi construite a scazut, cumparatorii preferand sa se axeze pe un spatiu locuibil utilizat mai eficient, renuntand de exemplu la incaperi ca biroul.

IFDA (International Furnishings & Design Association) a publicat un studiu efectuat pe 2000 de membri ai asociatiei intitulat "20/20: Viziunea IFDA pentru viitor" care "prezice" ca pana in anul 2020 americanii vor locui in spatii mai mici si cu camere mai putine. Spatiul exterior va fi orientat mai mult spre gradini functionale si mai putin spre piscine si jacuzzi, reducandu-se costurile cu mentenanta.

Si in Romania suprafata caselor construite a scazut, aceasta situandu-se in jur de 100 mp. Iar apartamentele noi ce se construiesc sunt asemanatoare cu cele construite inainte de '89, suprafetele dormitoarelor fiind intre 10-12 mp, iar a livingului 20-25 mp.


Autor Ana Paduraru

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu